Roar's Blogg

Roar's Blogg

Om bloggen

Her vil jeg legge ut mine meninger om bilbransjen, bilimport, bilsalg, avisinnlegg, debatter, og kommentarer om det som rører seg i hverdagen.

Finn.no et mekka for bilsvindlere

Roars BloggPosted by Roar Tue, September 16, 2008 16:09:45

Forbrukere kan bli svindlet på finn.no

Kvaliteten på mange bil og dekkselgere på finn.no er klandreverdig. Nå er det på tide at finn.no - eller andre aktører - rydder opp slik at portalen blir troverdig. Nå flommer det over av hobbybilselgere. Hobbybilselgere som driver dessverre ofte med "svart" omsetning. Det er utrolig mange selgere som heter "Jan", "Per", "Ali" og "Pål". De anonserer ofte kun med fornavn og mobiltelefon i annonsen. Felles for de fleste svindlere er at de annonserer importbiler som står hos tyske forhandlere. Det er importbiler uten norske kjennetegn, og noen ganger står de annonsert med utenlandske kjennetegn.

Når i tillegg en blank brukt Bmw står anonsert med tysk Bmw forhandler sin logo, så kan det se profft ut. Men det er ofte bare et visullt bedrag. På nettet kan det se flott ut, men det føles muligens ikke like trygt å telle penger hjemme på kjøkkenbordet til "Per". Den kan være at det er "Per" som selger denne blanke brukte Bmw`n på grusen hjemme på gårdsplassen. En kunde kan få en falsk trygghetsfølense ved å se et bra bilde av en blank brukt Bmw med Bmw logo på firmaskiltet i bakgrunnen på nett. Andre ganger kan bilene stå fotografert på gårdsplassen - der hvor hobbyselgeren gir uttrykk for at det er der hvor han bor. En uregistrert importbil på gårdsplassen, det lukter "svart" omsetning lang vei.
En importbil avbildet med prøveskilter kan også være litt mistenkelig. Hvorfor er det ikke norske kjennetegn på bilen? Noen hobbyselgere anonnserer importbiler uten å ha betalt norsk engangsavgift - kun med norsk mva. Der kan forbrukere få en overraskelse ved innbetaling av engangsavgiften. Forbrukere kan også få en overraskelse ved besøk hos det lokale Biltilsynet. Det kan hende det er store problemer med få godkjent/registrert importbilen i Norge. Da hjelper det ikke å ringe hobbyselgeren for å klage, for han har sannsynligvis byttet ut kontantkortet i mobiltelefonen. Da sitter en "lurt" forbruker igjen med et stort økonomisk tap.

De useriøse hobbyselgere gir ofte utrykk for at de har bilen, eller dekkene på lager, hvilket kan være en løgn. De gir utrykk for at de driver et firma, hvilket ofte er en løgn. Det er observert annonser med "Per`s brukbil". Hvis en forbruker sjekker opp selskapsnavnet på selgers selskap i Brønnøysund. Søk på "Per`s bruktbil" Da kan selskapets eksistens kartlegges. Hvis selskapet finnes, så har de som regel ingen sporbar omsetning. Ingen ansatte. Forbukere tar en meget høy risiko hvis de kjøper bil, dekk, eller felger fra denne type hobbyselgere. Hobbyselgere gir som regel utrykk for at de er seriøse, hvilket er uriktig. Mange selgere møter deg gjerne på en mørk bensinstasjon, og de vil helst ha hele bilens oppgjør i kontanter. De vil sjeldent ha pengene inn på en konto, for da er den "svarte" omsetningen sporbar for skatteetaten. Jeg har selv opplevd at "Per" har annonsert en importbil som mitt selskap hadde kjøpt inn fra tysk forhandler. Min Audi A6 Avant stod på mitt varelager i Norge, og min bil hadde jeg annonsert i Norge. Samtidig ligger det en annonse på finn.no hvor Per anonserer min Audi A6 Avant til salgs hos han. Dette er ren svindel, og det er sannsynligvis ikke det eneste tilfellet.

Noen klikk på finn.no bekrefter at det finnes er rekke bil og dekkselgere som driver på gårdsplassen hjemme. De betaler som regler ikke mva, skatt, ikke mva på fortjeneste, og de betaler som regel ikke arbeidsgiveravgift på "ansatte". De har ingen butikk. De har intet fast utsalgsted. De driver hjemme i garasjen. I Norge så er det lovegulert: Skal du drive med handel, kjøp eller salg - så skal vedkommende ha en autorisasjon fra Politet - som bekreftet at du kan drive med kjøp og salg fra et gitt utsalgsted. Prøv å spør en hobbeselger på finn.no - Driver du med import? "Ja, jeg driver på litt på si med import,kjøp og salg". Dette kan forbrukere ringe og undersøke selv. Utviklingen på finn.no er skremmende. Risioken er større enn noensinne.

Hvor er NBF? Norges Bilbransje Forbund bør vel anstrenge seg for å rydde opp i sin egen bransje, samtidig bør de gjøre en seriøs jobb med å få fjernet mange av hobbyselgere på Norges største forukerportal Finn.no

Hvor er NAF? Norges Automobil Forbund forvalter flere milloner kroner for forbukerne i Norge. Hvorfør gjør de ingen ting for å stoppe denne tragiske utviklingen. NAF bør vel på banen. Jeg vil kalle NAF et "supperåd", hvor handlekraften er svekket. Skulle ikke NAF kunne ivereta sikkerheten til norske forbrukere og skulle ikke NAF gjøre en seriøs jobb for NAF sine medlemmer?
Det er et faktum at hobbyselgerne ødeleger for de seriøse selskapene - som bidrar med mange millioner kroner til fellesskapet.

Hvor er forbrukerrådet? Hvor er skatteetaten? Hvor er økokrim?

Hvor er myndighetene? Har "vårt rike" sovnet?

Vi kan dessverre ikke lenger akseptere denne tragiske utviklingen. Utviklingnen er lett å kartlegge. Bare klikk dere inn på finn.no

Undertegnede syntes det er skammelig at finn.no aksepterer aktører som ikke driver lovling. Det må reageres mye hardere på "svart" omsetning. Flere hundre millioner kroner strømmer fritt gjennom svindlere, og selgere som gjømmer seg bak et kontantkort telefonnummer. Men det tyder på at profitt og tilfredse aksjonærer i finn.no er viktigere enn tlfredse forbrukere.

Mange serøse selskaper som betaler skatt,mva, og arbeidsgiveravgift konkurrerer på like vilkår. De mennesker som driver "svart" på finn.no - de konkurrerer i det "svarte" markedet. Det finnes i dag er rekke svindlere på finn.no - og publikum bør være varsomme med hvem de handler biler og dekk/felger med. Jeg blir uvel når jeg ser at useriøse dekkselgere annonser nye Bmw 17" Taiwankopifelger av Bmw for kr 890,- pr felg. Jeg kjørte til hobbyselger av nye Bmw felger, og jeg da kom jeg til en høy boligblokk på Furuseth i Oslo. Jeg betviler at jeg ville få en spesifisert mva kvitterng med org.nummer - av denne særdeles tvilsomme hobbyselgeren.

- Det er en rekke hobbyselgere som kun opererer med en kontantkorttelefon. Dette innbærer at etter en bil er overlevert til en forbuker,og pengene er talt opp - så har den hyggelige hobby selgeren plutselig blitt borte.

Her kommer viktig informsjon:

- Ikke kjøp bil av "garasjeimporører." eller hobbybilselgere.

- Kjøp biler av kjente selskaper. Da oppnår du trygghet.

- Kjøp biler av selskaper som gir en skriftlig kilometergaranti.

- Ikke kjøp bil av noen som skal selge en bil som ikke er omregistrert på selgeres navn.

- Ikke kjøp nye varer av personer som ikke kan gi deg en mva kvittering med selskapets org.numer på.

- Værforsiktig med å kjøpe bil privat.

- Sjekk bilen i Brønnøsund. Kemnerkontoret kan ta tvangspant i biler som er registrert i Norge - uten at hobbyselgeren opplyser noe om dette. Hvis en hobbyselger skylder skatter eller offentlige avgifter,så kan kemnerkontoret ta tvangspant i en bil. Dette kan skje i den perioden fra du har kjøpt bilen privat - til den er omregistrert på ditt navn. Hvis dette skjer - så kan den nye eier har et meget ubehagelig problem. Spesielt hvis hobbyselgeren raskt flytter utenlands. Da er det dessverre ny eier som kan risikrere å måtte betale tidligere eiers personlige gjeld.

- Det finnes mange hobbyselgere som selger biler med åpen salgsmelding.

- Ikke kjøp biler av selgere med kun mobiltelefon oppført.

- Unngå å kjøp biler uten seriøs og orginaldokumentasjon på servicehistorie. Falske servicehefter er dessverre lette å få tak i.

- Unngå å kjøp biler som tidligere har vært skadet. De bilene har et enormt verditap.

- Krev kilometergaranti av bilforretningen.

- Det finnes desverre flere norske bilmekanikere som skur moderne digitale speedometer tilbake med en bærbar Pc.

- Kjøp biler trygt gjennom selskaper som har referanser.

Med vennlig hilsen

Roar

  • Comments(1)

Posted by Thomas Tue, September 16, 2008 16:13:08

Dette var interessant lesing. Her burde NBF og NAF vært ute på banen for lenge siden.